Преди малко повече от 10 години 150 жители в малко германско

...
Преди малко повече от 10 години 150 жители в малко германско
Коментари Харесай

Фелдхайм: Умното село

Преди малко повече от 10 години 150 поданици в малко немско селце край Берлин оповестиха цялостна самостоятелност от огромните енергийни концерни и все по-скъпите обичайни източници на сила. От октомври 2010 година Фелдхайм в провинция Бранденбург е първото населено място в Германия, което създава напълно силата си.

„ Това е моделът на бъдещето. Сега се опитваме да прехвърлим тази скица в прилежащия град Брицен, след това ще го предложим на Берлин, а

един ден ще завладеем и Манхатън ”,

със самочувствие и надалеч не иронично споделя Вернер Фровинтер, представител на компания?„ Еенергиквеле ”, която е създател на плана.

Това е самоуверен план, само че и единствената опция във времена, в които атомният ток е демоде, а въглищата стават прекомерно скъпи поради отделяния от тях въглероден двуокис.

42 вятърни стълба се издигат в нивите на селяните от Фелдхайм. Другаде подвигат митинги против вятърните паркове поради лекия звук, който издават, и загрозяването на пейзажа. Тукашните хора обаче им се радват: те са дали чартърен земите си и печелят от парка. Нивите и преди този момент не са били обработвани, тъй като върху тях са се издигали руски казарми. Москва, несъмнено, не е плащала наем за използването им.

Парите от наема обаче не са главният принос на вятърните стълбове. След като паркът бил издигнат, Фелдхайм решил да се върже за него.

„ Всъщност концепцията селото да стане без значение от огромните концерни

и фосилните източници на сила е по-стара. Студентът от Фелдхайм Михаел Рашеман още през 90-те години решил да влага в нови сили, с цел да обезпечи пенсията си един ден. Днес компанията му е повече от сполучлива, а аз работя за него ”, споделя Фровинтер.

Михаел Кнапе е кмет на Фелдхайм и основен мотор на амбициозния план. Той гордо демонстрира последната облага на селото – тревна спортна площадка, осветявана от четири прожектора. Разбира се, хората могат да си разрешат съвсем олимпийските по мярка прожектори.

„ Токът тук е с 25% по-евтин от другаде.

Тъй като цените порастват непрекъснато, тази ножица ще се разтваря от ден на ден ”, изяснява Кнапе.

Проектът съумял да реши и още един сериозен съвременен проблем – обезлюдяването на селото. „ Хората стопираха да бягат, а даже имаме и две новодошли фамилии ”, споделя кметът.

Фелдхайм се намира в най-затънтената част на Бранденбург. По времето на социализма там имало завод за стоманени произведения и Трудово-кооперативно земеделско стопанство. Промяната затваря работните места. Остават единствено къщите и двете ферми – за прасета и за говеда.

Къщите още носят отпечатъка на огромна беднотия – сиви постройки, много от тях пустеещи, зеленчукови градини вместо цветя. Веднъж на ден идва кола с самун, пет пъти дневно минава рейсът.

Едва ли тук щеше да се завърти жива душа с изключение на локалните, в случай че не бяха табелите, указващи на всеки 100 метра кое е особеното на това място: „ Независимо енергийно село ”. То няма потребност от АЕЦ. Нито от въглища. Нито от Е.ОН. Фелдхайм прави всичко единствено. Почти ежедневно по двете му улици обикалят групи. Журналисти, политици, представители на други общини или елементарни туристи. Всички желаят да видят чудото на Фелдхайм.

Доказателството, че енергийната гражданска война е допустима

Сега кметът Кнапе има нова концепция. Той желае да развие енергиен туризъм в това забравено от управляващите в Берлин място.

Иска да сложи под стъклен капак оборудването за произвеждане на биогаз, да покаже от кое място минават кабелите, да направи очевидно превръщането напразно и слънцето в ток. За задачата са нужни средства, само че Европейски Съюз и локалните управляващи отпускат.

Всичко наподобява съвсем идеално.

Зад триумфа на селото обаче се крие сериозна борба. Енергийните концерни не отстъпват току-тъй територията си. За да се отделят от тях, хората от Фелдхайм

преравят всички вероятни закони и откриват малка врата:

никой няма право да влиза в един дом и да дефинира какви източници на сила употребява в него. Селяните се сплотяват и афишират земята на селището си за обща благосъстоятелност, приравнявайки я към понятието дом.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР